Opbouw modulen

Opbouw van de modulen

Twee opleidingen


De eerste opleiding leidt tot het diploma van Puppy- en Hondencoach, ook wel kynologisch instructeur genoemd in voormalige opleidingen. De tweede opleiding bouwt hierop verder en leidt tot het diploma van Hondengedragscoach, ook wel hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut genoemd.

De opleiding tot Puppy- en Hondencoach is opgedeeld in 3 modulen. De opleiding tot Hondengedragscoach beslaat daarbovenop nog 1 module, dus in totaal bestaat deze uit 4 modulen.


In de eerste twee modulen, leer je heel veel theorie en praktijk over "de hond". Je leert een hond beter begrijpen door dieper in te gaan op lichaamstaal, stress- en conflict-vermijdende signalen, houdingen, emoties... en dit zowel op wetenschappelijk als praktisch vlak.

Daarnaast leer je zeer uitgebreid alles wat te maken heeft met het opvoeden en trainen van een hond. Maar ook de gezondheid, welzijn, verzorging en EHBO bij honden komen aan bod. Kortom de eerste twee modulen maken je een deskundige op het vlak van honden.


Deze twee modulen zijn dan ook zeker geschikt voor hondeneigenaren die hun kennis en kunde grondig willen uitbouwen en net dat ‘beetje’ meer willen leren over hun eigen hond, maar ook voor instructeurs, die na jarenlang ervaring een opfrissing wensen, of instructeurs met een basiskennis die zich wensen te verdiepen.

In de derde module staat het menselijke aspect centraal. Naast de kennis en kunde om met honden om te gaan, wordt er in deze module dan ook uitgebreid aandacht besteed aan het leren omgaan met mensen. Het leren coachen van hondeneigenaars, met de nadruk op het bieden van begeleiding op maat van zowel hond als mens.


Lessen of trainingen geven, zijn bij ons zijn steeds gericht op het leren samenwerken van mens en hond, de opvoeding, socialisatie én plezier hebben met mekaar. We stappen hierbij af van de klassieke gehoorzaamheidslessen.


We focussen ons op vaardigheden, die nuttig zijn in het dagelijkse leven, we vatten ze samen onder de noemer: Life Skills.


Als Puppy- en Hondencoach leer je zien wat een combinatie echt nodig heeft en zal je de eigenaar voldoende handvaten kunnen geven om dit samen met zijn hond te bereiken. Je kan inschatten welke welzijnsnoden van de hond niet voldaan zijn en hoe je hier adviezen in kan geven naar de eigenaar toe, wat de specifieke vragen zijn van de eigenaar en hoe zich dat kan vertalen naar een gerichte aanpak, waarbij je evenveel aandacht schenkt aan wat de noden zijn van de hond, als die van de mens.


Na het slagen voor alle evaluatiemomenten in deze drie modulen kan je het diploma Puppy- en Hondencoach behalen. 


Heb je nog honger naar meer, dan kan je je verder specialiseren tot Hondengedragscoach. In deze intensieve vierde module duik je dan écht dieper in gedragsproblemen. Je specialiseert je als Hondengedragscoach in het begeleiden van mensen met een hond met probleemgedrag. Je leert de situatie analyseren en een behandelplan op te stellen.


Waar nodig leer je door te verwijzen naar andere specialisten, bijvoorbeeld op medisch vlak of gedragsdierenartsen, wanneer specifieke ondersteunende medicatie vereist zou zijn.

Na het slagen voor je eindwerk van deze vierde module kan je het diploma Hondengedragscoach behalen.

unsplash