Pijler - Praktijk

Praktijk

In onze pijler "Praktijk" staan wij garant voor de volgende zaken:

Praktijkervaring


is essentieel wanneer je solliciteert bij organisaties. Zelfs wanneer ze interne opleidingen aanbieden heb je naast een certificaat/diploma ook praktijkervaring nodig. Op je CV hebben ze kunnen lezen welke opleidingen je gevolgd hebt en dan kom je op gesprek en is de eerste vraag: "welke praktijkervaring heeft u?" En daar sta je dan, denkend: "maar, ik heb toch een diploma?"


Ook als je van plan bent je eigen zaak/hondenschool te starten ben je het aan je toekomstige klanten verschuldigd zelf eerst ruim praktijkervaring opgedaan te hebben. Je kan niet enkel berusten in de training met je eigen hond. Klanten stellen ook vaak bij een eerste contact de vraag: "heb je ervaring met dit ras?" Als je dan nog moet zeggen dat je de hondenencyclopedie er eens op na moet kijken, dan scoor dat niet al te best..

Hoe doe je die ervaring op?


Sowieso ook met je eigen hond, verleg je grenzen en die van je hond. Zoek bijvoorbeel op internet positieve trainingsfilmpjes op en probeer ze uit. Maar vraag ook aan je vrienden, buren, kennissen of je hun hond iets mag bijbrengen, gratis en voor niks leer jij hun hond om netjes in zijn mand te gaan als de bel gaat. Iedereen ziet jou in het vervolg heel graag komen! Meld je aan als vrijwilliger in een asiel. Leer de honden daar wandelen met een ontspannen leiband. Ga op zoek naar vrijwillige stageplekken waar je mag meekijken. Neem deel aan praktijkworkshops en –opleidingen.


Dit gezegd zijnde is kwaliteit van de ervaring wel belangrijker dan kwantiteit: Iets heel vaak op een foute manier doen is geen goed plan. Begin pas met je praktijk, wanneer je reeds een basis hebt aan theorie wat betreft trainingsmethodes, foute manieren afleren is immers moeilijker dan met een wit blad te starten!

Praktijklessen


In onze hele opleiding zitten veel praktijkmomenten verweven. Ook in de modules die theorie brengen zit praktijk. Zo analyseren we heel veel filmmateriaal over verschillende interacties: hond-hond aan de leiband, hond-hond in spelen, hond-kind, hond-mens om je beter te leren kijken naar lichaamstaal en deze te leren interpreteren. We bekijken filmpjes van verschillende trainingsmethoden en het effect dat ze op de hond hebben. Maar daarnaast gaan we natuurlijk ook aan de slag met echte honden. Je zal niet enkel praktijkervaring opdoen met je eigen hond (die als dat kan mee mag komen op bepaalde lesdagen) maar ook met andere honden.

Positieve trainingsmethoden en beloningsgericht


Positief trainen en beloningsgericht opvoeden. Wat is dat nu eigenlijk? Men antwoordt vaak "je hond een brokje geven als hij iets goed doet", of "dat is trainen met snoepjes", of "dat is je hond omkopen met snoep en zonder snoep doet hij niets meer voor je hoor!" - dat zijn dan de kritische noten.

Maar het is zoveel meer dan dat.

Positief trainen en opvoeden is er zijn voor je hond als hij je nodig heeft. Het is rekening houden met zijn emoties, want ja, een hond heeft ook emoties. Het is hem deel laten uitmaken van je gezin. Het is hem ook deel laten uitmaken van je eigen emoties, want ja, soms hebben we zelf ook eens een mindere dag, of zijn we boos, maken we ruzie, want hé... wij zijn ook maar mensen hoor en verre van perfect! Dus als gezinslid is hij deel van je verdriet, boosheid, blijdschap, vreugde, nieuwsgierigheid,...


Het is hem de ruimte geven om te kunnen groeien, hem daarin te stimuleren en ondersteunen, om de beste versie van zichzelf te kunnen worden, zonder hem te willen kneden tot iets wat hij niet is. Het is zijn grenzen leren erkennen en herkennen. Hem graag zien voor wat hij is en niet voor wat je wil dat hij zou worden.

En in dat hele proces kan je hem belonen, je kan hem duidelijk maken dat wat hij doet gewoon goed is, dat jij het super vindt als hij nog maar probeert het goed te doen. En dat belonen kan je op zoveel verschillende manieren doen. Zoals je af en toe je kind beloont met een ijsje, maar ook met een knuffel, met lovende woorden, met een schouderklopje, met een groot cadeau, met samen naar een pretpark gaan of samen onder een dekentje naar een film kijken..


Positief trainen en opvoeden draait niet enkel om de brokjes en de koekjes, het is zoveel meer dan dat, het is een levenswijze waarbij je je focust op het positieve. Deze boodschap zit dan ook verweven in al onze lesmomenten.

Stageperiode


Zowel bij de opleiding Puppy- en Hondencoach als de opleiding Hondengedragscoach zit een stageperiode. Je zal hier aan de slag gaan met echte hondeneigenaren en in het echte leven al kunnen proeven van wat het betekent om mensen met hun hond te begeleiden. Je voert zelfstandig cases uit en brengt deze naar voren tijdens de cases-lesdagen. Je maakt op basis van deze cases telkens je eindwerk.


Uiteraard is het niet enkel belangrijk om praktijkervaring op te doen met honden! Aan die hond hangt (soms letterlijk) doorgaans een mens. Onze derde pijler is dan ook: mensen.

unsplash